fbpx

DEN SÄKRA TANKBILEN

PRESSMEDDELANDE 11.2018

RL-TRANS HAR UTVECKLAT DEN SÄKRASTE LASTBILEN FÖR BULKLAST

The new concept truck prevents accidents through advanced technology

Det finska bulklogistikföretaget RL-Trans har lanserat en av de säkraste bulklastbilarna marknaden. Påhängsvagnen som används för att rymma pulvermaterial kommer med avancerade tekniska lösningar som minskar risken för olyckor.  

“The safety requirements in our customer sectors and the industry in general increase all the time. We therefore wanted to develop a truck that is as safe as possible using the technology currently available”

Den nya lastbilen har mycket mer avancerade säkerhetsfunktioner än vad som just nu krävs enligt lagstiftningen. Eftersom det inte fanns några standardlösningar tillgängliga, bestämde sig RL-Trans för att utveckla fullständigt anpassade lösningar istället. 

FRÅN KAMERASYSTEM TILL ANTI-VÄLTNINGSSKYDD

En av de viktigaste funktionerna hos konceptlastbilen är ett system med nio kameror för att eliminera alla döda vinklar. Sidokamerorna aktiveras vid svängning så att föraren kan se hjulen. Dessutom stannas fordonet automatiskt när det närmar sig ett hinder vid backning. 

Lastbilen är också utrustad med en mängd funktioner för att förhindra olyckor vid lossning. Anti-vältningssystemet måste aktiveras innan lossning sker, till exempel. Dessutom kan avlastning från tanken stoppas via en nödknapp om slangen av misstag skulle lossna. Ledstänger och ett säkerhetssystem för fallskydd garanterar att det är säkert för föraren att arbeta ovanpå lastbilen. 

Lastbilen är också utrustad med många funktioner som redan finns i alla RL-Trans-lastbilar, som ett alkolås och en dåsighetsdetektor.  

10 ÅR FÖRE SIN TID

Den 25 meter långa konceptlastbilen är nu igång i normal drift hos RL-Trans. Avsikten är att samla erfarenhet och se vilka funktioner som kan installeras i företagets andra lastbilar i framtiden 

"Vi blickar tio år framåt för att försöka förutspå vart industrin är på väg. Tydligen ökar säkerhetskraven både inom industrin och ur juridisk synvinkel”

Lastbilar har redan striktare säkerhetskrav än andra lastbilar eftersom de är utrustade med tryckbehållare och även eftersom de ibland hanterar farliga ämnen. RL-Trans koncepttrucken representerar därför banbrytande teknik i hela lastbilsbranschen 

UTRUSTNING HOS DEN SÄKRA LASTBILEN

 • 360 säkerhetskamera-system 
 • Nödstoppssystem för lossning 
 • Skydd mot vältning 
 • TailGUARD med automatiskt bromssystem 
 • Elektroniskt styrd luftfjädring 
 • Ledstång med automatiskt bromssystem 
 • Säkerhetssystem för fallskydd 
 • Avancerad förarbeteendetelematik 
 • Lösa hjulmutterindikatorer 
 • Scania säkerhetspaket 
 • Dåsighetsdetektor 
 • Alkolås